Home
Blog
Algemeen
Adrenalinerush! 10 activiteiten waar je tieners wild van worden

Adrenalinerush! 10 activiteiten waar je tieners wild van worden

op 21 maart 2018
5 minuten leestijd
Adrenalinerush! 10 activiteiten waar je tieners wild van worden

Het moge duidelijk zijn dat we fan zijn van reizen met kinderen; ze laten je met een heel andere blik naar de wereld kijken. Toch vormen tieners soms een uitdaging: “Wat, is er geen wifi?!” Het kan lastig zijn ze los te weken van de tablet of ze een museum binnen te loodsen zonder een lading gezucht en gesteun. En begrijpelijk, want op reis met mama en papa wordt met de jaren steeds minder cool. Maar wedden dat je met onderstaande activiteiten op reis het hart van je puber weer voor je wint?

1. Op de surfplank in Sri Lanka

Of je nou een groentje bent of door de wol geverfd: Arugam Bay in Sri Lanka is the place to be als je wilt (leren) surfen. Er zit wel één ‘maar’ aan: je kinderen moeten al vroeg hun nest uit, want ze worden om 7.00 uur opgehaald voor hun eerste surfles. Maar geloof ons, zodra ze de smaak te pakken hebben, hoor je ze niet meer piepen. Want hoe vet is het als ze hun eerste wave kunnen riden? Ben jij jaloers? Ook als ouder ben je van harte welkom om mee te doen

2. Piranha’s vissen in Peru

Van felgroene gifkikkers tot harige tarantula’s en loerende kaaimannen: de jungle van de Amazone is niet voor watjes. Perfect voor tieners die graag willen bewijzen dat ze geen kind meer zijn, dus. Het spotten van wilde dieren is al een avontuur op zich, maar nóg spannender is het om te gaan vissen naar piranha’s! De visjes happen graag, dus er eentje aan de haak slaan lukt vast. Maar om ervoor te zorgen dat je kinderen met alle ledematen intact huiswaarts keren, haalt de gids de vissen nog even van het haakje. Dit kan tijdens je rondreis Peru!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Trek de bokshandschoenen aan in Thailand

Thailand is een walhalla voor actieve jongeren: je kunt er ziplinen, raften, snorkelen, duiken, en quad rijden. Maar niets is meer typisch Thais dan leren kickboksen. Thaiboksen is een geliefde sport, sterker nog: het is voor veel Thai een levenswijze. Op Ko Phangan kun je een heuse privéles krijgen; in twee uur tijd leer je de basisprincipes inclusief de rituelen waarbij de goden worden gevraagd je te beschermen tijdens de match. Doe jij ook mee of laat je alleen je tiener zich in het zweet werken?

4. Suppen op de Amerikaanse Colorado river

What’sup? Misschien heb je er nog nooit van gehoord: suppen. Het is een hippe term voor ‘rechtopstaand peddelen op een surfplank’. En het kan nabij het Arches National Park in Amerika, op de Colorado river, welteverstaan. Niet alleen goed voor de spieren, maar ook een perfecte manier om de rivier en omgeving te verkennen. Samen peddel je de rivier af tussen rode rotsen. Stop onderweg bij een strandje om even bij te komen en te genieten van een drankje en een snack. Wil je even afkoelen? Dan plons je gewoon de rivier in!

5. Raften op een wildwaterrivier in Canada

Tijd om nat te worden! Niks geen kabbelende beekjes, in Canada is het tijd voor het echte werk. Om de Thompson river op te mogen, moet je ten minste twaalf jaar zijn een minimaal veertig kilo wegen: serious business, dus. Met een helm op en peddel in de hand trotseren jullie het woeste water, terwijl berggeiten je verwonderd aankijken en adelaars boven je hoofd zweven op zoek naar een zalmmaaltje. Wedden dat je bloed net zo snel gaat stromen als de rivier? Gelukkig kun je op de rustiger delen ook even uit de boot springen om af te koelen in het water. Om het avontuur compleet te maken, slaap je ’s avonds in een echte tipi. Als dat geen avontuur is ...

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst
 

6. Ziplinen en abseilen in Mexico

Dacht je dat Mexico één en al toeristen was? Think again. Midden in het bergachtige oerwoud in het zuiden van het land ligt een verscholen junglelodge, waar je geen hond vindt. Wel apen, overigens! Je komt er alleen per boot. Er komen is al een avontuur op zich, maar dat is pas het begin. Want dit is de plek waar je voetjes van de vloer gaan, letterlijk. Op dertig meter hoogte doe je een canopytour, waarbij je van boom naar boom zoeft aan een zipline. Durf jij op je kop te gaan hangen? Je tieners vast wel. Alsof dat niet spannend genoeg is, sluit je het parcours af door van een waterval te abseilen. Onder de modder kom je weer aan bij de lodge, als echte commando’s. 

7. Cross door de Balinese jungle in Indonesië

Hobbelige zandwegen, modderbaden en weelderige plantages: welkom in Munduk. Ontdek het ruige binnenland van Bali per buggy! Met een skibril en mondkapje op zie je er hilarisch uit, maar ben je goed beschermd tegen de stof. Want stoffig gaat deze rit zeker worden! In de 4wd cross je richting een kratermeer, waar je met een houten kano overheen peddelt. Daarna gaat de tocht voort, via modderwegen steeds dieper het regenwoud in. Gelukkig is er tijd om de benen te strekken en aapjes en tropische vogels te spotten. Na de lunch is het tijd om terug te rijden – onderweg stop je nog even voor een vers bakkie leut op een van de koffieplantages. Hoe heerlijk is het om op het basiskamp het stof van je af te wassen onder een lekkere warme douche!

8. Slinger langs boomtoppen in Zuid-Afrika

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika bestaat uit een groot oerbos. En hoe kun je dat beter verkennen dan via een canopy tour? Met een harnas om zoef je van boomtop naar boomtop, soms wel dertig meter boven de grond. Op elk van de tien platformen kun je even bijkomen en vertelt de gids over de bomen en de ruim tweehonderd soorten vogels die in het gebied leven. Hoeveel weten jullie er te spotten? ’s Middags kun je nog een wandeling maken over de hangbrug bij Stormrivier en afkoelen onder een waterval. Nog niet genoeg avontuur? Ga dan per boot op zoek naar dolfijnen, haaien en zeehonden vanuit het nabijgelegen Plettenberg.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

9. Met een Navajo-indiaan te paard door Amerika

Enorme rotsblokken die de lucht in rijzen: als je ergens het gevoel hebt in het Wilde Westen te zijn beland, dan is het wel in Monument Valley. Dit is de geboortegrond van de Navajo-indianen. Tijd om de zadels te pakken, want er is geen betere manier om het uitgestrekte gebied te verkennen dan te paard. Een Navajo neemt jullie mee de vallei in en vertelt jullie alles over zijn voorouders en hoe rotsen als Elephant Butte en Ear of the Wind aan hun naam zijn gekomen.

10. Scheuren en glijden over zandduinen in Peru

Denk je bij Peru aan Machu Picchu en indianen? Klopt! Denk je aan zandduinen? Nee? Dan moet je nodig Huacachina ontdekken. Met gierende banden sjees je in een woestijnbuggy door het zand. Omhoog, omhoog, de steile duin op om vervolgens weer omlaag te racen: houd je goed vast! Bovenaan de volgende duin mag je zelf de afdaling gaan maken, niet in de buggy maar op een board. Liggend maak je steeds meer vaart; hoe steiler, hoe beter! Tijd om uit te rusten is er bij de palmoase, waar je vanaf de zandheuvel kunt zien hoe de zon achter de horizon zakt. Dan is het tijd om te douchen, want het zand zit, nou ja, werkelijk overal.

Wil jij met je tieners op avontuur en stiekem ook het kind in jezelf herontdekken? Reisorganisatie Riksja Kids richt zich niet alleen op de kleintjes, maar heeft op elke bestemming speciale activiteiten gericht op tieners. De reisfanaten van Riksja Kids zijn zelf reizende ouders en kennen hun bestemming op hun duimpje. Ze helpen jullie graag om een reis samen te stellen met de perfecte balans tussen cultuur, activiteiten en ontspanning.

Al met al zijn er dus volop mogelijkheden om met je tiener op vakantie te gaan in binnen- óf buitenland.

Meer blogs